Google Translate

Финале 11. НИС Олимпијаде у знању руског језика одржано на Филозофском факултету у Нишу

Вести  ::  уторак, 28.05.2024.  ::   Галеријa

У суботу, 25. маја 2024. године, на Филозофском факултету у Нишу одржана је 11. НИС Олимпијада у знању руског језика.

Ово такмичење покренула је компанија НИС кроз програм „Енергија знања“, у партнерству са Славистичким друштвом Србије и под покровитељством Министарства просвете Републике Србије.

Том приликом се на Филозофском факултету окупило 110 ученика узраста од седмог разреда основне до четвртог разреда средње школе из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Право на учешће у Финалу, од  700 пријављених такмичара  који су се у знању надметали у оквиру квалификационог круга, стекли су ученици са најбољим пласманом у својим школама расподељени у четири категорије. Ученици су на такмичење стигли у пратњи својих ментора, наставника руског језика.

По завршетку такмичарског дела, у сарадњи са Управом града и Туристичком организацијом града Ниша, за ученике и њихове менторе било је организовано упознавање са културно-историјским благом Ниша – Ћеле-кулом и Медијаном.

Свечаност уприличену поводом проглашења победника и доделе награда 11. НИС Oлимпијаде из руског језика, употпунили су својим наступом хор и солисти Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша и Јована Чарапић, студенткиња завршне године на Департману за руски језик и књижевност Филозофског факултета.

Победници по категоријама су:

I категорија: прво место Милица Костић из ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Опову, друго место Наташа Николић из ОШ  „Бора Станковић“ у Каравукову, треће место Марија Јакимова из ОШ „Георги Димитров“ у Босилеграду.

II категорија: прво место Јована Кнежевић из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу, друго место Сташа Каралеић из Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу, треће место Лазар Лопушина из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу.

III категорија: прво место Наташа Станковић из Гимназије Врњачка бања, друго место Ива Стевановић из Тринаесте београдске гимназије, треће место Јована Бугарин из Гимназије „Милоје Добрашиновић“ у Бијелом Пољу. 

IV категорија: прво место Александра Олонцева из гимназије „Михаило Петровић Алас“ у Београду, друго место Марија Котељникова из Прве београдске гимназије, треће место Варвара Јермолајева из гимназије „Михаило Петровић Алас“ у Београду.

Апсолутни победник Олимпијаде је Милица Костић из Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Опову, ученица која је освојила највећи број бодова на такмичењу.

Поред компаније НИС, пригодне награде за наведене такмичаре обезбедиле су  „Руске железнице“ и Амбасада Руске Федерације у Републици Србији.

Ово је прва Олимпијада која се одржава на југу Србије, самим тим и на Филозофском факултету у Нишу. За организацију Олимпијаде били су задужени Јелена Лепојевић, управница Департмана за руски језик и књижевност, и наставници Департмана Велимир Илић и Емилија Николић.