Google Translate

Споразум између Филозофског факултета у Нишу и Министарства спољних послова Бугарске

Вести  ::  петак, 30.12.2022.  ::   Галеријa

Декан Филозофског факултета у Нишу проф. др Наталија Јовановић и генерални конзул Републике Бугарске Димитар Цанев потписали су 20. децембра 2022. споразум о сарадњи, на основу  Пројекта „Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету у Нишу” који финансира Министарство спољних послова Бугарске. Свечаном потписивању споразума присуствовале су и проф. др Снежана Божић, управник Департмана за србистику на коме се изучава бугаристика као део јужнословенске језичке групе, и страни лектор за бугарски језик др Валентина Седефчева.

Пројекат подразумева адаптацију једне слушаонице у језичку лабораторију са опремом за симултано превођење и вежбе из фонетике, акцентологије и реторике. То ће студентима које уче бугарски језик омогућити да га савладају на вишем нивоу, да побољшају и усаврше своја знања и вештине, а пружиће им и више могућности за боље позиционирање на тржишту рада, на коме се могу појавити као преводиоци, туристички водичи, куратори различитих културних догађаја, сарадници у мешовитим предузећима и медијима бугарске мањине итд.

Пројектом „Одрживи развој Лектората за бугарски језик и културу на Филозофском факултету у Нишу” бугаристика наставља свој пут ка унапређењу и проширењу могућности за оснаживање професионалних компетенција студената.