Google Translate

Година јубилеја: Уручени златни индекси првој генерацији студената

Факултетска дешавања  ::  недеља, 07.11.2021.  ::   Галеријa

Пре 50 година први пут су сели у студентске клупе, а недавно су поново симболично постали наши студенти захваљујући новим индексима који су им уручени - овога пута златним. Као млади ентузијасти са својим наставницима и сарадницима поставили су образовне, научне и вредносне темеље који су и данас основа Филозофског факултета у Нишу. У знак јубилеја и знак захвалности што су били и остали важан део факултетске историје и његове мисије, некадашњим студентима англистике, педагошко-психолошке групе и социологије, а касније признатим стручњацима, индексе и симболичне поклоне у знаку Факултета, укључујући и монографију, уручила је деканица проф. др Наталија Јовановић.

Нови-стари студенти нису крили одушевљење због овог геста и, како су истакли, били су јако срећни што су се бар на кратко вратили у студентске клупе и подсетили студентских дана. Рекли су и да су увек поносно истицали да су студенти Филозофског факултета, те да им је у том смислу још драже што их Факултет није заборавио. На крају су додали да их радује то што је Филозофски факултет и данас једна од најуспешнијих високообразовних установа у региону која успешно истрајава у једној лепој причи коју су започели пре 50 година.

У прилог томе говори чињеница да Факултет стално поставља нове циљеве како би се унапредио образовни и научни рад. Тим поводом, у оквиру обележавања јубилеја, одржан је и онлајн састанак заједнице филозофских и филолошких факултета југоисточне Европе, чије је оснивање иницирао Филозофски факултет из Ниша, како би се сумирали досадашњи резултати, а том приликом су најављени и нове активности у домену умрежавања предавача и истраживача, креирања заједничких програма и пројеката, приступа европским научним фондовима, као и већи број студентских мобилности.