Google Translate

IN MEMORIAM: Ирена Вељковић (1975-2024)

Вести  ::  недеља, 21.04.2024.

Са дубоким жаљењем вас обавештавамо да је наша драга колегиница, Ирена Вељковић, сарадница у процесу дигитализације у Издавачком центру Филозофског факултета у Нишу, преминула 20. априла 2024. године после краће болести.

Рођена је 9. октобра 1975. године у Нишу, где је завршила основну (О. Ш. „Учитељ Таса“) и средњу школу (Гимназија „9. мај“), а потом и уписла студије на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

Основне студије социологије на Филозофском факултету у Нишу завршила је 2000. године, а 2010. уписала је докторске студије на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, где је фокус њених академских интересовања био у домену европске регионалне и социјалне политике.

Своју академску каријеру је по дипломирању започела на Институту за социологију Филозофског факултета у Нишу, где је 2000–2001. радила као секретар, а 2002–2010. као истраживач на пројектима „Културни и етнички односи на Балкану – могућности за регионалне и европске интеграције“ и „Идентитети и културе мира у процесу глобализације и регионализације на Балкану“. Паралелно са овим била је ангажована 2000–2002. као координатор социјалног програма Европске уније у оквиру организације Caritas Yugoslavia, а 2003–2004. у Шведском хелсиншком одбору за људска права, у сектору за односе с јавношћу, као менаџер пројекта. У периоду 2003–2004. и 2008–2009. ангажована је као консултант при Министарству за рад и социјална питања, у тиму заменика премијера Републике Србије, док у периоду 2004–2005. ради као консултант и евалуатор при Европској агенцији за реконструкцију и истраживања (EAR, AEG Consulting, Germany), 2006. као предавач у оквиру Academic Training Association (АТА / Amsterdam, Netherlands), 2009–2010. као инструктор-предавач на низу семинара „Искуства ЕУ у процесу регионализације“ (RARIS – регионална агенција за развој Источне Србије). У периоду 2008–2010. била је руководилац Одељења за послове председника општине Медијана Града Ниша.

На Филозофском факултету у Нишу је стално запослена од јануара 2010. године, где је свој изузетан допринос дала у различитим областима – најпре у процесу формирања Службе за мастер и докторске студије; потом као сарадник у процесу акредитације и имплементације стандарда Болоњске декларације, те током тог ангажовања успешно руководила процесима акредитације свих департмана ОАС, МАС и ДАС, као и акредитацијом институције; такође је радила као сарадник на процесу евалуације и провере квалитета, где је била задужена за увођење нових стандарда у ове процесе; а потом је дала свој изузетан допринос формирању и развоју Канцеларије за међународну сарадњу, након чега је до данас била самостални стручни сарадник у процесу дигитализације у Издавачком центру Филозофског факултета.

Била је јединствена у педантности којом је приступала сваком повереном задатку. Њен допринос институцији у којој је била запослена је изузетан – последњих година он је био видљив у области дигитализације научних резултата, којом је омогућавала видљивост научноистраживачког рада наставног особља Филозофског факултета у Нишу, као и у залагањима да се целокупна издавачка делатност Факултета усагласи са међународним стандардима. У професионалном смислу била је вредна, истрајна, спремна на све видове сталног усавршавња, кооперативна, самомотивисана и самостална у раду, а у животу, као и у послу, доследна, правдољубива, часна и достојанствена, увек своја, одан и вредан пријатељ, који не прави компромисе на уштрб сопствених принципа ни са собом, ни са другима, па, у крајњој линији, ни са животом. Њен прерани одлазак представља несумњиво немерљив губитак и на професионалном и на приватном плану – била је личност са бројним квалитетима највишег реда, по чему ће несумњиво остати у сећању свима који су имали прилике да јој буду блиски.

Сахрана ће се одржати у понедељак, 22. априла 2024. године на Новом гробљу у Нишу са почетком у 14 сати, а опело у цркви у 13.30.