Google Translate

Језик и стварност - подршка кампањи "16 дана активизма против насиља према женама и девојчицама"

Вести  ::  уторак, 29.11.2022.

На Филозофском факултету у Нишу недавно је приказан документарни филм Језик и стварност у коме представнице и представници стручне јавности, као и сами језички практичари и практичарке, говоре о важној улози коју језик има у формирању мишљења и ставова у друштву.

У наставку вам представљамо видео клиповe снимљених током дискусије и промоције употребе родно осетљивог и недискриминаторног језика на факуктетима у Србији, чиме се аутори документарца прикључују кампањи "16 дана активизма против насиља према женама и девојчицама", која је почела 26. новембра.

У пројекту Употреба родно осетљивог и недискриминаторног језика који је током 2022. године реализовала Мисија ОЕБС-а у Србији у сарадњи са Уметничком продукцијском групом ШокАРТ, учествовали су експерти и експерткиње, студенти и студенткиње, професори и професорке Филозофског факултета Универзитета у Нишу, Филозофског факултета Универзитета у Београду, Интернационалног Универзитета у Новом Пазару, Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду и Факултета за медије и комуникације у Београду.

Кроз њихову дискусију о родним стереотипима и дискриминацији који се испољавају кроз свакодневни говор и систем вредности, који је усвојен или у породици или кроз образовни систем, покушали смо да утичемо на усвајање прогресивнијег приступа у међуљудским односима, који је заснован на повећаној свести о важној улози коју језик има у формирању мишљења и ставова у друштву, наводи се у саопштењу ШокАРТ продукције.

Видео клипови: линк

Презентација: линк